24 juni 2024

Dianfashion

Beste mode-site voor het delen van inhoud

Losse stoelgewrichten repareren

2 min read

stoelgewrichten

Stoelen hebben veel bewegende delen en zijn onderhevig aan aanzienlijke stress. Losse gewrichten kunnen het algehele uiterlijk en de sterkte van een stoel aantasten en kunnen op de lange termijn veel schade aanrichten, dus het is belangrijk om losse stoelverbindingen in een vroeg stadium te repareren. Dit voorkomt dat het probleem zich verspreidt naar andere delen van de stoel en bespaart u in de toekomst veel tijd, geld en hoofdpijn.

Over het algemeen worden stoelverbindingen bij elkaar gehouden met lijm, maar de kwaliteit van de lijm is een belangrijke factor in hoe de stoel in de loop van de tijd standhoudt. Om deze reden is de eerste stap bij het repareren van een losse stoelverbinding het verwijderen van de oude lijm. U kunt dit met de hand doen, of met een stuk gereedschap zoals een houtschraper of een staalborstel. Als de verbinding is bevestigd met schroeven of spijkers, moeten deze worden verwijderd voordat u verder gaat.

Het meest voorkomende type stoelgewricht is een pen-en-gatverbinding. Dit type verbinding wordt gemonteerd in een hoek van 90 graden en maakt gebruik van rechthoekige uitsteeksels die vingers worden genoemd. Timmerlieden maken deze uitsteeksels van vierkante, ronde of achthoekige stukken hout en verbinden ze met deuvels of ander houtbewerkingsgereedschap. Het type lijm dat wordt gebruikt om deze verbinding te maken, heeft een grote invloed op hoe goed het na verloop van tijd standhoudt, en u moet een polyurethaan- of epoxylijm kiezen die zowel sterk als waterbestendig is.

Een ander populair type stoelverbinding is een vos-wig schrijnwerk, dat het vaakst wordt gezien in Windsor-stoelen. Dit is een ingenieus ontwerp dat een vergrendelingspen produceert, vergelijkbaar met de vorm van een bal. De pen wordt in het bijpassende gat gestoken en de pennen worden vervolgens met een vossenwig in elkaar geklemd. Het voordeel van dit gewricht is dat het kan worden gedemonteerd zonder de pennen te vernietigen, en weer in elkaar kan worden gezet met nieuw hout, waardoor het ideaal is voor het repareren van losse Windsor-stoelverbindingen.

Als de pennen in uw stoel los zitten, kunt u proberen ze opnieuw te lijmen door lijm in de voeg te persen met een lijminjector. Dit kan succesvol zijn, maar alleen als de scheuren in de pen niet structureel zijn. Als de pennen gebarsten of gebroken zijn, is het misschien beter om ze volledig te vervangen door nieuw hout.

Na het reinigen van de stoelverbinding en het verwijderen van eventuele spijkers of schroeven, labelt u de onderdelen van de stoel zodat u ze weer correct in elkaar kunt zetten. Je moet ook oefenen met het in elkaar zetten van de stoel zonder lijm om er zeker van te zijn dat je weet waar elk onderdeel naartoe gaat voordat je het daadwerkelijk gaat lijmen. Je hebt slechts 15 minuten om de stoel in elkaar te zetten voordat de lijm opdroogt, dus je moet klaar zijn om snel te verhuizen. Zorg er ten slotte voor dat u een riemklem gebruikt om de stoel stevig vast te houden totdat de lijm opdroogt.