15 juli 2024

Dianfashion

Beste mode-site voor het delen van inhoud

Is Kerstmis een heidense feestdag?

3 min read

is kerstmis een heidense feestdagAls je christen bent, is de kans groot dat je in gesprek bent geweest met iemand die beweert dat met kerst versierde bomen, cadeaus, de datum van 25 december eigenlijk heidens is. Bovendien zouden ze kunnen beweren dat christenen het vanwege de heidense oorsprong niet zouden moeten vieren.

Deze bewering is gebaseerd op de overtuiging dat de kerk het heidendom heeft gecoöpteerd en in het christendom heeft vermengd. De kerk heeft zich hier in het verleden zeker schuldig aan gemaakt. Dit is echter niet het geval met Kerstmis. Het waargebeurde verhaal van de geboorte van Christus is stevig verankerd in de Schrift, en de reden om het te vieren staat duidelijk in de Bijbel. Niettemin hebben veel van de tradities die verband houden met Kerstmis hun wortels in het heidendom.

De winterzonnewende was een zeer belangrijk festival voor heidenen. Het was een tijd om door te brengen met familie en vrienden, om hun goden te aanbidden en om warm te blijven tijdens de koude maanden.

Heidenen vierden ook de midwinterfeesten van Yule en Mabon. Deze feestdagen werden gekenmerkt door feesten, drinken en het geven van geschenken. Ze waren ook een manier om de wisseling van de seizoenen te markeren.

In deze tijd hingen mensen takken van hulst en maretak aan hun huizen. Dit waren heilige planten voor heidenen. Ze werden gebruikt om hun huizen te versieren en ze werden ook gebruikt om geluk te brengen aan degenen die ze bezochten. Toen de kerk zich begon te verspreiden, werden deze tradities aangepast in kerstvieringen.

De traditie van het versieren van de kerstboom begon bijvoorbeeld met de Saturnalia-feestdag van de Romeinen. Ze hingen kleine metalen ornamenten aan hun bomen. Deze vertegenwoordigden hun verschillende goden, en elke boom was versierd met kaarsen en fruit om de goden te eren tijdens het zevendaagse evenement. Evenzo oefenden vroege Germaanse stammen ook boomdecoratie uit, maar die van hen was veel extravaganter, met groenblijvende planten en veel gekleurde lichten.

Bovendien werden de kerstliederen die we kennen en waar we van houden in de Middeleeuwen opgeschreven, hoewel het niet duidelijk is wanneer ze precies voor het eerst tot stand kwamen. Sommige geleerden suggereren dat ze zijn geschreven om de oudere heidense liederen te vervangen. Anderen geloven dat ze werden beïnvloed door de populaire middeleeuwse deuntjes.

Het punt is dat Kerstmis, ondanks zijn heidense oorsprong, geen heidense feestdag is. Het is echter een feestdag die met grote zorg en aandacht moet worden gevierd. Christenen moeten ervoor zorgen dat ze Christus niet terugplaatsen in iets dat hij nooit was, en ze moeten bedenken dat de dag van hem is en moet worden gehouden tot zijn glorie.

Anders zou het zijn hem tevergeefs te aanbidden. En dit is precies wat heidenen doen, aangezien ze een dag nemen die voor hem apart moet worden gehouden en die gebruiken om andere goden te aanbidden. Dit is niet het soort aanbidding waar christenen zich mee bezig moeten houden, omdat het alleen maar tot verwarring en bedrog kan leiden. In plaats daarvan zouden ze het geloof moeten behouden en dat laatste brandende baken van licht in onze cultuur moeten beschermen. De waarheid is dat heidenen er niets mee te maken hebben zichzelf volgelingen van de Ware God te noemen.